Model becomes slow

Generic selectors
Exact matches only
Search title only
Search in content
Search in all posts
Search in pages
Answers
Questions
759 viewsFormulas and Functionsfunction Slow USING AS
0

I have a model which is not big (the main data table has around 10,000 records) but which is already a bit slow. For instance if I add a row into the “Adjustments GWP Assumptions” matrix and enter some data, there is a definite latency. Likewise if I change the number format in the GWP PCL table, it takes 1-2 seconds.
I suspect the problem is due to the heavy usage of the function Sum(Summary….) USING… AS. In the main calculation matrix, called “GWP Calculations”, the item “Adjustments” is fed from the “Adjustments GWP Assumptions” matrix through such a function. The role of “Adjustments GWP Assumptions” is to define a number of exceptions to the general growth formula used in the “GWP Calculations” matrix. There are currently 44 such adjustments, which is not many, but all the cells in the “GWP Calculations” are looking for the existence (or not) of an adjustment and I believe this is what is slowing down the model.
So I believe I need to use a different logic and discontinue the use of Sum(Summary….) USING… AS in this case. However, I do not know how else I can feed the adjustments into the “GWP Calculations matrix”. Would anybody have a suggestion?
Due to size 5MB, the model is in Dropbox: https://www.dropbox.com/s/scqc6ho6tl75qbb/KSA%20Budget%20example.model?dl=
Thanks a lot in advance
Regards

Answered question
0

Dear Rich, I have done what you suggested – removed the Summary Items. This greatly reduced the number of eclipses. Not only has the speed returned to normal, but also the model size has reduced by one third. Impressive.

Edited answer
You are viewing 1 out of 3 answers, click here to view all answers.

Latest Questions